MvC8

MvC8

in de Pers


Interview deBoomhutBende
Door Sybren Pierik, derdejaars student op Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp, richting Internationale Houthandel.Tijdens zijn stage bij het bedrijf de plankencentrale en vanuit zowel het bedrijf als school is hem gevraagd onderzoek te doen, hij heeftgekozen om onderzoek te doen naar het gebruik van inlands hout.


Wanneer en hoe is uw bedrijf ontstaan, kunt u iets vertellen over hoe u begonnen bent met dit bedrijf?
deBoomhutBende is opgericht in 2006. Na een carrière in de interieurbouw en interieurarchitectuur trok mij het buitenleven en -werken meer en meer aan. Ik heb de ontwerpskills zoals ontwikkeld op de Hogeschool voor de Kunsten toegepast op het natuurlijke terrein van boomhutten en kleinschalige houtbouw. Ik heb geprobeerd kinderen, ontwerp, ambacht en buiten te combineren in een eigen bedrijf.

Waar komt uw hout vandaan, regionaal of landelijk?
Zowel regionaal als landelijk. En ook uit de landen om ons heen

Hoeveel werkt u samen met Lokaalhout, leveren die al uw hout of heeft u ook andere leveranciers?
We maken gebruik van meerdere leveranciers. Lokaal Hout levert zo’n 10-20% van de houtvoorraad.

Is het hout makkelijk verkrijgbaar, of bent u erg afhankelijk van bijvoorbeeld kapplannen in de buurt en of er kapvergunningen worden vrijgegeven? 
De voorraad van lokaalHout is beperkt en de levertijden soms wat lang. Bij bijzondere projecten is het echter een pre voor de opdrachtgevers om met de mobiele zaag van LokaalHout de bomen van eigen grond te verwerken. Er zijn andere leveranciers die over een grotere voorrad beschikken.

Verwerkt u uw hout zelf of doet iemand anders dit, of gebruikt u alleen ruw hout?
Wij verwerken het hout zelf in aangeleverde toestand. Hooguit bewerkt met de schuurmachine.

Wat is uw doelgroep, waar zit uw markt, wie koopt uw producten?
Wij leveren aan particulieren (50%), bedrijven en instellingen.

Is er een voorraad en wat is de levertijd van de producten?
Er zijn geen voorraadartikelen. Levertijden zijn sterk seizoensgebonden. Momenteel zo’n 8 weken. in de winter vaak slechts twee tot drie weken.

Verkoopt u naast inlands houten producten ook andere producten, geen lokaal hout maar bijvoorbeeld producten van Europees- of tropisch hout?
Wel Europees hout, heel bewust geen tropisch hout.

Werkt u met mensen samen, zoals gemeenten (doormiddel van subsidie bijvoorbeeld) of bedrijven en waarom?
Wij maken geen gebruik van subsidie regelingen. Wel met partijen als NatuurMonumenten. 

Kunt u iets vertellen over de kosten en opbrengsten, is het rendabel, hoeveel vraag is er naar de producten?
Het is altijd hard werken, als gevolg van de crisis staan de prijzen onder druk. Zowel aan de leveranciers zijde als aan de zijde van de afnemers. Het werk is absoluut rendabel, anders zou bedrijfsvoering zinloos zijn. De vraag overstijgt de productiecapaciteit over het algemeen.

Zaterdag 24 september in het fd.persoonlijk
.

Een simpele uitkijkpost, een van alle gemakken voorzien boomhuis of een treelounge: een boomhut spreekt tot de verbeelding.

Het heeft iets magisch, een boomhut. Een huis tussen de takken om je in te verstoppen. Met scheve deuren, ronde ramen en rare hoeken . Waar je heen klautert over een touwladder om in een nieuwe wereld terecht te komen. Een wereld vol avonturen en vrijheid. Vol inspiratie. Waren het vroeger gammele dingen van sloophout, provisorisch door papa getimmerd en eigenlijk levensgevaarlijk: nu bouwen professionele boomhuttenbouwers bouwen ze op maat. Van een simpele uitkijkpost tot minipaleizen achterin de tuin en van waterdicht compleet huis met twee niveaus tot een TreeLounge voor volwassenen. Iedereen een beetje Peter Pan.
Je kunt als vader zelf een boomhut in elkaar klussen, maar het gevaar is dat het resultaat niet veilig is en de boom eraan onderdoor gaat. Vandaar dat er professionals in dat gat gesprongen zijn, die boompaleizen bouwen op maat. Voldoende aan alle veiligheidseisen. Jan van der Bijl is een van hen. Deze voormalige interieurarchitect werkt onder de naam ‘De Boomhutbende’. Ondanks de crisis is een boomhut in de tuin populairder dan ooit, merkt hij. ‘Ik krijg enorm veel aanvragen. Ik kan me voorstellen dat mensen besloten hebben om niet te gaan verhuizen, maar dan bijvoorbeeld wel de tuin aanpakken. En met een boomhut krijgt de tuin een nieuwe dimensie.’ ‘In een boomhut beleef je de natuur; je komt dichter bij beestjes en planten. Dat past in de trend dat mensen meer ecologisch willen leven,’ analyseert Rob van der Wulp de trend. Hij begon bijna tien jaar geleden met het bouwen van een boomhut voor zijn eigen kinderen. Daarvoor volgde hij een cursus in de VS,raakte besmet met het virus, zegde zijn baan op en is sindsdien voltijd boomhutbouwer. Ongeveer tien per jaar levert hij er af met zijn bedrijf RobandSon. ‘Toen ik begon had ik nooit gedacht dat het zo’n vlucht zou nemen.’
Kindertekening
Benodigdheden voor een boomhut: een flinke tuin, een boom, een gevulde portemonnee en veel fantasie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een simpel hutje met een trap, tot een groot tweede huis over meerdere verdiepingen voorzien van sanitair en elektriciteit. De boomhutbouwer begint een nieuwe klus vaak met een kindertekening met alle wensen en dromen van de toekomstige bewoners. Schuine muren? Ronde ramen? Geen probleem. Tijdens de daarop volgende boomhutvergadering met de hele familie komen ook de wensen van de ouders aan bod. Een kind bedenkt bijvoorbeeld niet, dat een overhangend dak fijn is om buiten te kunnen zitten als het regent. Op basis van alle informatie maakt de bouwer een ontwerp naar wens.. De boomhut wordt gedeeltelijk in een atelier gebouwd, maar de afbouw is ter plekke in de boom in kwestie. Vaak met behulp van de vader en soms wat handige ooms.
Niet elke tuin is boomhutwaardig. Een oppervlak van vijftig vierkante meter is wel het minimum, en dan liefst zonder directe overburen en met vrij uitzicht. Voor een beetje boomhut heb je, afhankelijk van de bouwwijze, een paar stevige, dicht bij elkaar staande bomen nodig. De bouwers hebben een verschillende werkwijze. Van der Wulp hangt een boomhut tussen tenminste drie bomen van minimaal 30 centimeter dikte. ‘Liefst van hetzelfde soort en volgroeid. Ik werk graag met beuken, eiken of dikke sparren. ’ Middels een bevestigingssysteem met wieltjes blijft de hut ook bij storm op zijn plek en kan hij meebewegen met de bomen. Van der Bijl bouwt zijn hutten in principe al in één boom van tenminste veertig centimeter dikte. Over het algemeen is een bouwvergunning niet vereist, behalve als het bouwwerk boven de drie meter uitstijgt. Van der Bijl: “Het valt officieel onder de bijgebouwen van een perceel. Per gemeente willen de vergunningseisen nog wel verschillen. Ik heb er nog nooit een hoeven slopen, dus het gaat altijd goed. Maar de regels van tevoren verkennen is geen overbodige luxe. ’
Voor volwassenen
Naast de ouderwetse boomhut kan er meer tussen de takken. Van der Bijl heeft het de laatste tijd druk met de vele aanvragen voor hele parcoursen door de bomen met verschillende platforms, loopbruggen en slingertouwen. Een soort survivaltour in eigen tuin, geïnspireerd op pretparken. Van de Wulp merkt dat er bij hem veel vraag is naar de ‘TreeLounge’; een hangend terras, geïntegreerd tussen de bomen. De boomhut voor volwassenen. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat er meer initiatieven komen om het fenomeen boomhut zakelijk te gebruiken. De inspiratie die een boomhut oplevert werkt ook goed voor brainstorms en vergaderingen. Vandaar dat een conferentiehotel in het Brabantse Kapellerput Weert recent uitbreidde met een vergaderboomhut, de KABAN. Op verschillende plekken in het buitenland zijn al boomhuthotels opgedoken. Van Der Wulp maakte een ontwerp voor een boomhutdorp, een idee van een ondernemer met een plan om de boomhutten te verhuren. ‘Het moet wel appelleren aan het natuurgevoel; geen Center Parcs in de lucht.’
De prijzen van een boomhut op maat of een TreeLounge beginnen bij zo’n vijf á zesduizend euro. Een standaard hutje op een onderstel of een paal kost duizend euro minder. Erin kunnen slapen is een van de minimumeisen, dus de hut moet in elk geval waterdicht zijn. De duurste die Van der Wulp ooit bouwde kostte 35.000 euro. “Dat was wel een boomhut van 60 vierkante meter, met nog een aparte uitkijkpost in de boom ernaast. In het huis konden zes mensen slapen en het was van duurzaam hout. Mensen verkijken zich nog wel eens op de prijs, maar bijvoorbeeld hout is erg kostbaar.” Van der Bijl bouwde in Frankrijk voor 19.000 euro een groot platform met interne trappen, elektriciteit en alles erop en eraan.
Vaders en moeders van nu zien met de boomhut voor de kinderen vaak ook hun eigen kinderdroom alsnog gerealiseerd. En kinderen genieten van hun eigen plek in de tuin, jarenlang. Want een professioneel gebouwde boomhut gaat -mits hij goed onderhouden wordt- zeker vijftien jaar mee. Vandaar dat het handig is om bij de bouw rekening te houden met het feit dat kleine kinderen groot worden, zodat ze ook als boomlange tieners nog toevlucht zoeken tussen de takken. Van der Wulp: ‘Ik was laatst ergens, toen een jongen van een jaar of zeventien me aansprak. Inmiddels al echt een grote vent. Of ik de man was die hun boomhut gebouwd had. Hij vertelde dat hij er nog steeds bijna elke dag inzat. Dat is toch prachtig.’
http://www.deboomhutbende.nl/
Eigen droompaleisje in een boom - DePers.nl

11 Amazing Treehouses from Around the World


Dagblad dePers
Txt Floor van Dijck

Het is de droom van elk avontuurlijk aangelegd kind: een eigen boomhut. Het heeft iets magisch, met een touwladder naar je eigen plekje in een boom waarin je je dan uren kunt verstoppen. Of iedereen te bespieden vanuit je geheime uitkijkpost tussen de bladeren. Waren het vroeger gammele dingen van sloophout,eigenlijk levensgevaarlijk en provisorisch door papa getimmerd, nu zijn ze bijna kant en klaar te koop. Minipaleizen achterin de tuin voor gezinnen of volwassenen met een Peter Pansyndroom. De boomhut is hét tuinaccessoire van 2010.

Ben je een handige vader die ook altijd al een boomhut had gewild, dan kun je zelf aan de slag, maar met het risico dat het resultaat nogal krakkemikkig is en de boom in kwestie het loodje legt. Gelukkig zijn er ook professionals die het voor je kunnen doen. Jan van der Bijl was ooit interieurarchitect maar sinds drie jaar is hij boomhuttenbouwer. Onder de naam De Boomhutbende maakt hij prachtige en aan alle veiligheidseisen voldoende boomhutten op maat. En met succes, want er is veel klandizie. ‘Het gaat echt maar door, wat dat betreft merk ik niets van de recessie.’ Blijkbaar zijn dromen niet crisisgevoelig, want een professioneel gebouwd avontuurlijk plekje in je tuin is niet goedkoop. De tarieven van Van der Bijl beginnen bij 2500 euro. ‘Het is net zoals bij een auto, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Van een simpele boomhut tot een grote, ingerichte hut met voorzieningen als water en elektriciteit, alles kan.’

Benodigdheden voor een boomhut: een flinke tuin van minimaal 50 vierkante meter, een boom (maar heb je geen geschikte boom, niet getreurd, de Boomhutbende levert ook een ‘boomhut’ op een paal), een gevulde portemonnee en veel fantasie. Vaak krijgt Van der Bijl een kleurige kindertekening in de hand gedrukt als kant en klaar ontwerp met alle wensen erop. Daar gaat hij dan mee aan de slag. ‘Het echte bouwen doen we ook vaak samen met de kinderen, de vader en soms wat handige ooms erbij.’ Zorg wel, als je een kleine tuin hebt, dat je geen gigantisch gevaarte bouwt, dit om de relatie met de buren een beetje vriendschappelijk te houden. Je hebt –vooral in een stedelijk gebied- ook te maken met welstandsvoorschriften, drie meter is meestal de maximale hoogte.

De aantrekkingskracht van de boomhut zit volgens Van der Bijl in de combinatie met natuur en uitdaging. ‘Je hebt het huttengevoel, het is avontuur. Ik vind het de mooiste baan die er is: lekker buiten aan het werk om de dromen van kinderen te realiseren. En die van hun ouders, die met de boomhut van hun kind ook nog een beetje hun eigen droom uit zien komen.’ Van der Bijl bouwde ook wel eens een boomhut alleen voor volwassenen. ‘Al was dat meer een mooi loungeplatform om van het uitzicht te genieten.’


klik op de foto om te vergroten


Driebergen
Ze zijn niet goedkoop, maar verrijzen in steeds meer tuinen: boomhutten. In de meeste gevallen vormen ze een exclusief alternatief voor het zoveelste houten speeltoestel voor de kinderen. De bouwsels passen in de trend 'terug naar de natuur'.
door Casper Naber, Algemeen Dagblad.

"Het allergaafste vind ik de trap. Dat is een boomstam met ingezaagde treden. Ook het dak is speciaal: van wilgentakken. Verder zijn er een touwladder, een glijbaan waar zelfs ik van af kan en een terrsa met stoeltjes," zegt Carol de Kroon (32) uit Driebergen. Haar man en zij lieten drie jaar geleden een boomhut bouwen in hun royale tuin die grenst aan een bos.
De Kroon: "Vrienden hadden al een boomhut in de tuin, iemand aan het eind van de straat eveneens. ons zoontje Maurits (6) speelde er vaak. Bij thuiskomst smeekte hij telkens om een eigen hut. Zo'n boomhut was eigenlijk ook wel een beetje pappa's grote droomwens van vroeger."

Via via kwamen de tweeverdieners terecht bij een plaatselijke boomhuttenbouwer. Samen ontwierpen ze de gedroomde hut. Het werd een wat ze noemt 'klassieke boomhut'.
De prijs vertelt de communicatiedeskundige liever niet. "Mijn man hielp mee bouwen. Dat drukte de kosten enigszins. Het was veel geld, maar dat is de hut absoluut waard."
Ze noemt het bouwsel een leuke en veilige speelplek voor de kinderen. De Kroon: "Het is helemaal hun huisje. Onze dochter Florance (4) heeft er zelfs een keukentje. Onze zon van zes kan er nog steeds gemakkelijk in spelen, iets waarmee rekening is gehouden bij het bouwen. Daarom wilden we ook geen standaard bouwpakket."

De familie de Kroon geeft een goed voorbeeld van de gemiddelde boomhuttenkoper, zegt Jan van der Bijl van de Boomhutbende uit Driebergen. Hij bouwde de afgelopen drie jaar al zo'n twintig boomhutten in Nederland en het aantal groeit.
Van der Bijl: 'Mijn klanten zijn bovenmodale gezinnen in Nederland en Belgie. Huiseigenaren met een redelijke tuin met daarin een aardige boom. Staat die er niet, dan bouwen we de hut op palen. De Driebergenaar gebruikt utsluitend natuurlijke materialen. Bij het ontwerpen van de boomhutten houdt hij rekening met de omgeving. Een beetje boomhut begint volgens hem bij 3500 euro. Waar het eindigt? Dat hangt af van de wensen van de klant. Ik heb al hutten neer gezet van 25.000 euro en meer," lacht de zelfstandige die ooit begon met speelhuisjes voor kinderen.

Hij moet binnenkort naar de Provence. Een nederlands echtpaar wil bij hun buitenhuis een boomhut voor de kleinkinderen. Ïk ben ook benaderd door een conferentiecentrum dat een vergader- annex loungeplek wil in een boom." Toch kiezen de meeste klanten een boomhut als alternatief voor een standaard speeltoestel, stelt van der Bijl vast. "Ze willen iets nieuws, exclusiefs met een eigen stempel."


Fantastisch om ook in Driebergen Noord verantwoord te kunnen spelen.

Utrechtse Heuvelrug.
Op woensdag 3 maart is de nieuw aangelegde natuurlijke speelplaats door vele kinderen uitgeprobeerd en in gebruik genomen. Het was een prachtige dag die we rustig de eerste buitenspeeldag van 2010 kunnen noemen. Na een intensieve voorbereiding, waarbij zowel voor- als tegenstanders betrokken waren is het nu ook in deze wijk mogelijk om verantwoord buiten te spelen. De gemeente heeft op veler verzoek een prachtige plek ingericht aan de rand van het Driebergse bos. Parralel aan de Willem van Abcoudelaan is met een groot aantal boomstammen een uitdagende speelplek gerealiseerd. De kinderen zijn er blij mee, ouders vinden er elkaar en zelfs de felste tegenstanders lijken tevreden!


Heet van de Naald Livios.be Belgisch Internet Magazine
Boomhut ontgroeit kinderschoenen - 18/02/2008
De boomhut is niet langer het favoriete toevluchtsoord van opgroeiende kinderen. Ook in de grotemensenwereld wint het houten boomhuis aan populariteit. Zij het dan in een luxe-uitvoering.

Die boomhutten lijken nog enigszins op de eigengebouwde boomhutten uit de kindertijd, maar zijn vaak uitgerust met royale meubelen, een vaste trap, nutsvoorzieningen, licht- en muziekinstallaties…Het zijn met andere woorden echten ontspanningsoorden.

Loungehut
“Het zijn niet alleen particulieren die interesse hebben” zegt Jan van der Bijl van het Nederlandse bedrijf de Boomhut Bende. “We krijgen ook veel vragen van bedrijven die een boomhut willen bouwen voor zakelijke doeleinden. Zo werk ik momenteel aan een speciaal ontwerp voor een conferentieoord dat een boomhut wil om met 14 personen in te kunnen vergaderen. Er is eveneens vraag naar hutten om in te slapen of om gewoon in te relaxen, loungehutten zeg maar.”

Paalhut
Het merendeel van de boomhutten blijft vooralsnog voor particulier gebruik. “Vanaf 3.000 à 3.500 euro heb je een degelijke boomhut als speelruimte voor de kinderen”, zegt Jan. “Je hebt zelfs niet veel nodig. Oké, het is super als we met één of meerdere prachtige bomen kunnen werken, maar zelfs als er geen bomen staan, kunnen we een hut op palen bouwen.”

Hoofdrol voor de boom
De perfecte bomen voor een boomhut zijn onder meer de kastanje, de beuk en de eik. “Maar ook minder sterke boomsoorten, zoals sparren, dennen en populieren kunnen dienst doen”, weet Jan. “Zeker als we de hut kunnen laten steunen op verschillende bomen. De bomen spelen in ieder geval een hoofdrol. Ik wil ze kost wat kost in stand houden. Ze mogen niet lijden onder de boomhut. Verder probeer ik het materiaal van de hut af te stemmen op de hout van de boom. Bij een spar zal ik bijvoorbeeld werken met naaldhout.”


NOSHEADLINES

filmpje slacklines

OutDoor Tour